Leefomgeving

  >  

LEEFOMGEVING en contact met diverse bacterien

Het is bij veel mensen bekend dat je woon- en werkomgeving invloed heeft op je gezondheid, maar wist je ook dat het je microbioom beïnvloedt?

In veruit het grootste deel van de tijd waarin de mens bestaat, leefde men in de natuur. Eerst als jagers en verzamelaars en daarna als boeren op het platteland. Het is daarom aannemelijk dat ons lichaam goed aan deze natuurlijke leefomgeving is aangepast. Mensen leefden in hutten, gemaakt van natuurlijke materialen. Ze kwamen veel in contact met planten, dieren, bodem en water. Deze waren rijk aan veel verschillende soorten  micro-organismen. Vanaf de industriële revolutie zijn we steeds meer in de stad gaan wonen. Daar komt bij dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnen doorbrengen, in goed geïsoleerde, vaak betonnen, huizen. Ons levenscomfort en onze levensverwachting zijn sterk gestegen door deze ontwikkelingen.

Toch zijn we hiermee ook in een hoog tempo steeds verder van onze natuurlijke omgeving vandaan geraakt. Zoals goed is voor te stellen heeft dit ook negatieve gevolgen voor onze gezondheid. In de meeste steden en vooral in de meeste gebouwen worden we minder blootgesteld aan een grote diversiteit van micro-organismen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de diversiteit van ons microbioom is verminderd. Hiermee is de veerkracht van onze gezondheid verzwakt, maar de veerkracht van onze gezondheid kan ook in de huidige tijd worden verbeterd. Dit kan door je microbioom divers(er) te maken.

“De vraag is dan: hoe zou je de diversiteit van je microbioom kunnen verbeteren en behouden?”

Kamerplanten

Planten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Zo zijn er verschillende planten die de lucht zuiveren en ontspannend werken. Een minder bekend voordeel van kamerplanten is dat ze ook kunnen bijdragen aan de diversiteit van- en de blootstelling aan microben binnenshuis. Planten in huis halen is daarom een effectieve manier om natuur naar binnen te brengen en daarmee een gezondere leefomgeving te creëren voor de mentale en fysieke gesteldheid.

Ga regelmatig naar buiten

Een manier om blootstelling te vergroten is door naar buiten te gaan. Lees hier meer over wat contact met de natuur met het microbioom doet.

Bac2play

Tot voor kort waren er uitsluitend aanwijzingen dat de leefomgeving invloed heeft op het microbioom van de mens. Maar er verschijnen ook steeds meer onderzoeksresultaten die duidelijk aantonen dat dit ook echt het geval is. Een recentelijk uitgevoerd onderzoek bij een kinderdagverblijf is een voorbeeld waarbij een effect gemeten wordt van natuur op het microbioom van kinderen. Wetenschappers voerden een interventie uit, waarbij de omgeving van een aantal kinderdagverblijven werd veranderd. Aan een deel van de dagverblijven werd meer natuur toegevoegd aan het speelterrein van de kinderen.

Het microbioom van de 75 gezonde kinderen werd voorafgaande aan de interventie onderzocht en 28 dagen na de verandering opnieuw. Na 1 jaar werd nog eens gekeken hoe het was. Uit de resultaten bleek dat het microbioom van de kinderen, waarvan de omgeving was aangepast naar natuur, was veranderd en diverser was geworden en dat dit effect aanhield.

Deze onderzoeken tonen dus aan dat de leefomgeving (hoeveelheid natuur) het microbioom beïnvloedt. 

 

In Hong Kong is geëxperimenteerd met een groep kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud, die via een “Play and Grow” programma, samen met hun verzorgers 10 weken lang regelmatig werden meegenomen de natuur in, om daar  te spelen. Er werd een duidelijk effect op het microbioom van deze kinderen gemeten, dat verklaard zou kunnen worden door het contact met de natuur.

BAC2THECITY

Als een kind op het platteland opgroeit heeft het minder kans op aandoeningen als astma en atopisch eczeem dan wanneer het opgroeit in de stad. In Rusland, China, Duitsland, het Amazonegebied en ook Finland en Estland is aangetoond dat de hoeveelheid natuur in de omgeving een belangrijke rol speelt in het darm- en huidmicrobioom, en dat er een relatie is met immunologische aandoeningen. De natuur de stad in halen, is dus een goed idee, omdat het positieve effecten heeft op de diversiteit van de micro-organismen waarmee we in aanraking komen.

Bac2building

KAMERPLANTEN(OP VOLLE GROND)

Haal de natuur in huis! Planten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Zo zijn er verschillende planten die de lucht zuiveren en ontspannend werken. Een minder bekend voordeel van kamerplanten is dat ze ook kunnen bijdragen aan de diversiteit van- en de blootstelling aan microben binnenshuis. Dit komt doordat kamerplanten hun eigen microbioom met zich mee brengen. Planten in huis halen is daarom een effectieve manier om natuur en bacteriën naar binnen te brengen en daarmee een gezondere leefomgeving te creëren voor de mentale en fysieke gesteldheid.

VENTILATIE​

De microbiële diversiteit van een omgeving wordt ook beïnvloed door de lucht, oftewel de ventilatie. Buitenlucht bevat over het algemeen een hogere microbiële biodiversiteit dan lucht in gebouwen. In het slechtste geval circuleert de lucht in binnenruimtes alleen intern (denk aan airconditioning). In dat geval is er sprake van een lage diversiteit aan microben. De lucht van binnenruimtes die van buitenlucht worden voorzien, door middel van het openen van ramen, is beter. Door buitenlucht via de ramen naar binnen te halen voorzie je het huis of het kantoor dus van lucht met meer en vooral diversere soorten microben.

HONDEN EN KATTEN

Honden en katten verhogen de aanwezigheid van micro-organismen in huis. Ze komen meestal geregeld buiten en omdat er buiten veel verschillende micro-organismen leven, nemen ze deze op in hun microbioom. De micro-organismen die ze bij zich dragen komen in huis terecht en zo verhogen honden en katten de diversiteit aan micro-organismen binnenshuis. Wanneer mens en dier samenwonen, delen ze als het ware hun microbioom.

Lees ook over Voeding

Home   >   Voeding

Top