BAC2NATURE ONDERZOEK

Bac2nature initieert onderzoek, waarbij bedrijven en kennisinstellingen samen werken om te komen tot innovatieve oplossingen. Daarnaast verzorgt Bac2nature het impactvol delen van de onderzoeksresultaten.

Bac2nature is op dit moment betrokken bij een aantal lopende onderzoeken.
Daarnaast zijn er ook een aantal afgeronde onderzoeken die Bac2nature heeft geïnitieerd.

Lopende onderzoeken

Soils2guts

Het Soils2guts project is met €1.8 miljoen gesubsidieerd door het NWO. Dit project doet onderzoek naar de relatie tussen grond, gewas en humane gezondheid via het microbioom. Hierbij wordt het effect van de verschillende landbouwmethodes op micronutriënten, metabolieten en microbioom van gewassen onderzocht.

Holomicrobioom Initiatief

Het holomicrobioom initiatief is met €200 miljoen gesubsidieerd door het Nationaal Groeifonds. In dit onderzoek wordt het holomicrobioom (een samenstelling van losse microbiomen in ons voedselsysteem) in kaart gebracht. De uitkomsten van deze studie zullen zijn: verbeteringen in de landbouw, de voedselproductie en de gezondheidszorg.

Microbiële diversiteit in landbouwsystemen en het effect op het menselijk microbioom

Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door Ekhaga Foundation. In dit onderzoek wordt gekeken naar de relatie tussen een gezonde bodem, gewas en de humane gezondheid. Hiervoor wordt gemeten welke bacteriën daadwerkelijk in de mens terecht komen. In deze studie wordt het verschil tussen volle grond en hydrocultuur tomaten vergeleken.

Boer, bodem en gezondheid

Het Louis Bolk Instituut en Transitie Coalitie Voedsel onderzoeken waarden en drijfveren voor telen op gezonde bodems. Wat zijn eigenlijk gezonde bodems en gewassen, hoe meet je die en hoe waarderen consumenten de gezondheid van bodems als het gaat om hun eigen voeding?

Afgeronde onderzoeken

Revitaliseren van Amsterdam's groen beleid

Aan de hand van een ‘Policy Arrangement Approach’ is de relatie tussen het groen beleid en de microbieel-inclusieve handelingen in Amsterdam vastgesteld. Daarnaast bevat dit onderzoek praktische suggesties die geïmplementeerd kunnen worden om een stad microbioom-vriendelijker in te richten. Dit onderzoek is uitgevoerd door Lune Walder aan het AMS Institute

Bac2play

Blootstelling aan microbiële diversiteit in de eerste levensfase is cruciaal. Bac2play biedt inspiratie om kinderen te laten profiteren van het contact met waardevolle microben door adviezen op te stellen die de microbiële diversiteit verbeteren in de leefomgeving van kinderen. Zo kan er een veerkrachtig immuunsysteem worden opgebouwd vanaf kleins af aan.

Bac2building

In het Bac2building project is onderzoek gedaan naar het microbioom binnen gebouwen. Het verhogen van de diversiteit is noodzakelijk aangezien we steeds meer tijd binnen doorbrengen. Het project bevat praktische maatregelen om de binnen omgeving in gebouwen te verbeteren zodat deze meer in lijn is met de natuurlijke microbiële omgeving buiten.

Bac2theCity

In het Bac2theCity project is onderzoek gedaan naar het microbioom in steden. Binnen dit project is een concept index ontwikkelt waarmee je kunt controleren hoe microbioom vriendelijk jouw wijk/omgeving scoort. Daarnaast worden er praktische handvatten gegeven waarmee je deze score zou kunnen verbeteren en jouw stad microbioom-vriendelijker kunt maken.